logo-pardisfoolad

مهم ترین تفاوت لوله درزدار ERW و SAW

مهم ترین تفاوت لوله درزدار ERW و SAW

لوله درزدار ERW و SAW در بسیاری از صنایع، به ویژه صنعت نفت و گاز، کارخانه های شیمیایی و پتروشیمی و خطوط لوله مورد استفاده قرار می گیرند. لوله درزدار ERW و SAW از بسیاری از جهات ویژگی های یکسان دارند؛ اما تفاوت لوله درزدار ERW و SAW در روش و فرایندهای تولید موجب شده که در کاربرد با یکدیگر متفاوت باشند. شرکت پردیس فولاد با چندین دهه سابقه در صنعت نفت و گاز کشور، قادر به تامین کلیه تجهیزات مورد نیاز، اعم از انواع لوله و اتصالات، در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی برای مشتریان عزیز است.

لوله درزدار ERW

لوله فولادی ERW (electric resistance welded) با خم کردن ورق های فولادی به شکل یک لوله و اتصال دو لبه آن روش جوشکاری با دو الکترود مسی تشکیل می شود. این الکترودها دیسکی شکل هستند و با عبور لبه ورق از بین آنها می چرخند. این الکترودها در تماس دائمی با لبه ها بوده و درز جوشی یکپارچهایجاد نی کنند.

روش دیگر مورد استفاده برای جوشکاری لوله های صنایع نفت و گاز، استفاده از «فناوری القایی فرکانس بالا» (ERW-HFI) است. در این روش جوشکاری جریان القایی بر روی سطح بیرونی لوله اعمال می شود و پیوندی مستحکم در درزجوش ایجاد می کند (مطالعه بیشتر: نحوه تولید لوله درز مستقیم).

لوله ERW یک جایگزین مقرون به صرفه برای لوله های بدون درز و گزینه ای بادوام تر از لوله SAW است. همچنین احتمال بروز عیوب در مقایسه با لوله SAW بسیار کمتر است. همچنین عیوب جوش را می توان به راحتی با استفاده از بازتاب اولتراسونیک یا با چشم غیر مسلح تشخیص داد. قطر لوله ERW از ½ اینچ (15 میلی متر) تا 24 اینچ (21.34 میلی متر) متغیر است.

 

لوله درزدار ERW

 

استاندارد لوله ERW

پرکاربرد ترین لوله های ERW فولاد کربنی، با استاندارد ASTM A53 و فولاد زنگ نزن با استاندارد ASTM A312 هستند. رفرنس اصلی مشخصات و ویژگی های لوله های ERW، استانداردهای ASME B36.10 و ASME B36.19 و استاندارد API 5L برای خطوط لوله ERW هستند. برای مطالعه در مورداستاندارد ASTM چیست مقاله لینک شده را بخوانید.

 

لوله درز دار SAW، جوشکاری به روش زیر پودری

لوله درز دار SAW، که به روش زیر پودری جوشکاری می شود، در دو نوع LSAW (با درز جوش مستقیم) و SSAW (با درزجوش مارپیچی) در بازار موجود است. در این روش جوشکاری، چگالی جریان بالایی تولید می شود، که مانع از دست دادن سریع گرمای لایه شار می شود و بر روی ناحیه جوش متمرکز می شود.

تفاوت اصلی لوله های LSAW و SSAW در مسیر درز جوش است که بر ظرفیت تحمل فشار و سهولت ساخت تأثیر می گذارد. لوله های درزدار LSAW برای خدمات فشار متوسط به بالا و لوله های درزدار SSAW برای خدمات فشار پایین استفاده می شوند. لوله LSAW قیمت بالاتری نسبت به لوله SSAW دارد.

 

لوله درز دار SAW، جوشکاری به روش زیر پودری

 

لوله درزدار LSAW

لوله درزدار LSAW (Longitudinal Submerged Arc-Welding Pipe) با قالب‌گیری ورق کویل فولادی نورد گرم به شکل استوانه و اتصال دو انتها به یکدیگر با جوشکاری در یک خط مستقیم تولید می شود. این لوله ها عمدتا برای خطوط لوله انتقال نفت، گاز، زغال سنگ مایع، هیدروکربن و غیره استفاده می شوند.

دو نوع لوله LSAW وجود دارد:

  • لوله یک درز جوش مستقیم، در سطح بیرونی لوله
  • لوله دو درز جوش (DSAW)، یکی داخل و یکی بیرون لوله

لوله های LSAW با لوله های مانیسمان و ERW در محدوده اندازه بین 16 تا 24 اینچ رقابت می کنند. اما برای سایزهای بیشتر از 24 اینچ، لوله های LSAW تنها گزینه موجود هستند.

در صنعت نفت و گاز، لوله های API 5L LSAW با قطر بزرگ برای انتقال هیدروکربن ها در فواصل طولانی استفاده می شود. لوله های با درز جوش مارپیچ HSAW/SSAW برای کاربردهای غیر بحرانی، مانند انتقال و توزیع آب (نه برای نفت و گاز) استفاده می شوند. قطر لوله LSAW معمولاً از 16 اینچ تا 60 اینچ (406 میلی متر تا 1500 میلی متر) متغیر است.

 

لوله درزدار LSAW

 

لوله درزدار SSAW

لوله درزدار فولادی SSAW از نورد و جوش دادن یک ورق فولادی تشکیل می شود و درز جوش آن به صورت خط مارپیچ است. فرآیند جوش مارپیچی امکان تولید لوله با قطر بزرگ را فراهم می کند. لوله های فولادی مارپیچ عمدتا برای انتقال سیالات کم فشار مانند خطوط لوله در سکوهای دریایی، کارخانه های صنایع پتروشیمی یا کارخانه های کشتی سازی و همچنین ساخت و سازهای عمرانی استفاده می شوند.

محدوده قطر لوله SSAW معمولاً بین 20 اینچ تا 100 اینچ (406 میلی متر تا 25040 میلی متر) است (مقاله مرتبط:کاربردی ترین انواع لوله ها در صنعت پتروشیمی)

 

مهمترین تفاوت لوله ERW و SAW

از آنجایی که لوله درز دار ERW و لوله درزدار SAW تحت فرایندهای شکل گیری و جوشکاری متفاوتی تولید می شوند، ویژگی ها و عملکردهای متفاوتی نیز دارند. مهمترین تفاوت لوله درزدار ERW و SAW عبارتند از:

1. کیفیت سطح

اگرچه لوله های SAW و ERW همگی دارای درز جوش هستند. اما درز جوش لوله ERW مسطح، یکپارچه و صاف است. در حالیکه این ویژگی ها در لوله هایSAW دیده نمی شود. اغلب گرده جوش و سطوح ناهموار در درز جوش داخلی و خارجی این لوله ها وچود دارد.

2. میزان عیوب جوش

به دلیل رسوب ته نشین شده در درز جوش لوله SAW، علاوه بر عیوب حجمی، عیوب دیگری نیز در منطقه جوش یافت می شود. عیوب لوله های ERW، فقط در درز جوش مستقیم حضور دارند و به راحتی قابل بازرسی هستند. این عیوب را می توان چشمی یا با دستگاه اولتراسونیک مشاهده کرد. اما برای لوله درزدار SAW این قابلیت وجود ندارد.

3. تنش پسماند در لوله

لوله درزدار ERW تنش پسماند کمتری نسبت به لوله درزدار SAW دارد. از آنجایی که فرایند تغییر شکل لوله ERW به طور کامل اجرا می شود، تنش پسماند کمی در لوله باقی می ماند. آزمایش های فیزیکی نشان می دهد که لوله ERW پس از برش در امتداد محور محوری و عرضی تغییرات ابعادی کمتری نسبت به لوله SAW متحمل می شود.

4. عملکرد کلی

اگرچه عملکرد کلی لوله درزدار ERW و لوله درزدار SAW یکسان است، اما در صورت ایجاد عیوب روی لوله درزدار ERW امکان انجام جوشکاری وجود دارد، در حالی که انجام جوشکاری روی لوله درزدار SAW ممکن است منجر به ایجاد تنش های اضافی یا ترک شود. بنابراین لوله درزدار ERW دوام بیشتری نسبت به لوله درزدار SAW دارد.

5. ماده اولیه

یک تفاوت دیگر لوله های LSAW و ERW، این است که لوله های LSAW از استریپ یا نوارهای فولادی تولید می شوند، در حالی که لوله های ERW از کویل های فولادی تولید می شوند.

 

سخن آخر

مجموعه پردیس فولاد با نزدیک به چهار دهه حضور تاثیر گذار در صنایع فولاد کشور، امکان خرید انواع لوله درز دار ERW و SAW ، استنلس استیل، آلیاژی، حرارتی، برودتی، آتشخوار و مانیسمان برای مشتریان فراهم کرده است. همچنین انواع ولوها و اتصالات صنعتی نیز در سبد محصولات پردیس فولاد وجود دارد. اگر قصد مشاوره یا خرید انواع لوله را دارید با ما تماس بگیرید. مهندسان و کارشناسان مجموعه آماده پاسخ گویی به کلیه سوالات و دادن مشاوره رایگان به شما مشتریان عزیز هستند. همچنین شما را در جریان قیمت روز انواع لوله ها قرار می دهند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 2 =

Call Now Buttonاستعلام قیمت تلفنی