logo-pardisfoolad

تفاوت تیوب و لوله چیست؟

تفاوت تیوب و لوله چیست؟

تفاوت تیوب و لوله چیست؟ بیشتر افراد دو واژه تیوب (Tube) و لوله (Pipe) را به جای هم استفاده می کنند و فکر می کنند که هر دو یکسان هستند. اما اینطور نیست، تفاوت های قابل توجهی بین تیوب و لوله وجود دارد.

پاسخ کوتاه پرسش تفاوت تیوب و لوله چیست، این است که لوله یک جسم استوانه ای توخالی برای انتقال سیالات و گازها است که با اندازه اسمی لوله (NPS یا DN ) شماره گذاری می شود که نشان دهنده ظرفیت انتقال لوله است. تیوب یک مقطع توخالی گرد، مستطیلی، مربع یا بیضی شکل است که با قطر خارجی (OD) و ضخامت دیوار (WT) طبقه بندی می شود که این اعداد بر حسب اینچ یا میلی متر بیان می شوند.

لوله یا پایپ (Pipe) چیست؟

لوله یک مقطع توخالی استوانه ای شکل برای انتقال مایعات، گاز، ذرات معاق، پودر و غیره است.

ابعاد یک لوله را با پارامترهایی مانند قطر خارجی (OD ) و ضخامت دیواره (WT) بیان می کنند. قطر خارجی منهای 2 برابر ضخامت بربر با قطر داخلی (ID ) لوله است که ظرفیت سیال درون لوله را تعیین می کند.

لوله یا پایپ (Pipe) چیست؟

نمونه هایی از O.D و I.D.

قطر خارجی لوله های رایج

قطر خارجی لوله  NPS 1  = 1  اینچ (33.4 میلی متر)

قطر خارجی لوله  NPS 2  = 2  اینچ (60.3 میلی متر)

قطر خارجی لوله  NPS  3   = 3  اینچ (88.9 میلی متر)

قطر خارجی لوله  NPS  4   =  4  اینچ (114.3 میلی متر)

قطر خارجی لوله  NPS  12    = 12  اینچ (323.9 میلی متر)

قطر خارجی لوله  NPS  14    = 14 اینچ (355.6 میلی متر)

قطر داخلی واقعی یک لوله 1 اینچی.

  • NPS 1-SCH 40 = O.D.33,4 mm – WT. 3,38 mm – I.D. 26,64 mm
  • NPS 1-SCH 80 = O.D.33,4 mm – WT. 4,55 mm – I.D. 24,30 mm
  • NPS 1-SCH 160 = O.D.33,4 mm – WT. 6,35 mm – I.D. 20,70 mm

همانطور که در بالا تعریف شد، قطر داخلی بر اساس قطر بیرونی (OD ) و ضخامت دیواره لوله (WT ) تعیین می شود.

 

مهمترین پارامترهای مکانیکی لوله ها عبارتند از: درجه فشار، مقاومت تسلیم و شکل پذیری.

ویژگی های استاندارد اندازه لوله اسمی و ضخامت دیواره لوله در مشخصات ASME B36.10 و ASME B36.19 ( به ترتیب برای لوله های فولاد کربنی و آلیاژی ، و لوله های فولادی زنگ نزن) آورده شده است.

تیوب (TUBE) چیست؟

تیوب به مقاطع توخالی گرد، مربع، مستطیل و بیضی شکل اشاره دارد که برای تجهیزات تحت فشار، کاربردهای مکانیکی و سیستم های ابزار دقیق استفاده می شود.

تیوب ها با قطر بیرونی و ضخامت دیواره، بر حسب اینچ یا میلی متر طبقه بندی می شوند.

بررسی تفاوت تیوب و لوله

بررسی تفاوت تیوب و لوله

در ادامه به بررسی تفاوت تیوب و لوله در جزییات ظاهری و عملکردی آنها می پردازیم.

ابعاد کلیدی (جدول اندازه لوله و تیوب)

  • ابعاد یک لوله را با پارامترهایی مانند قطر خارجی (OD ) و ضخامت دیواره (WT) بیان می کنند. قطر خارجی منهای 2 برابر ضخامت بربر با قطر داخلی (ID ) لوله است که ظرفیت سیال درون لوله را تعیین می کند. NPS یا سایز اسمی لوله با قطر واقعی مطابقت ندارد و تنها یک مقدار تقریبی است.
  • مهمترین ابعاد برای یک تیوب فولادی قطر خارجی (OD ) و ضخامت دیواره (WT ) آن است. این پارامترها بر حسب اینچ یا میلی متر بیان می شوند و مقدار واقعی ابعاد مقطع توخالی را بیان می کنند.

ضخامت دیوار

  • ضخامت لوله فولادی با عدد رده بندی یاSchedule مشخص می شود ( که متداول ترین آنها 40، Sch. STD.، Sch. XS، Sch. XXS هستند). دو لوله با NPS های مختلف و رده بندی یکسان، ضخامت دیواره های متفاوتی بر حسب اینچ یا میلی متر دارند.
  • ضخامت دیواره یک تیوب فولادی بر حسب اینچ یا میلی متر بیان می شود. برای تیوب، ضخامت دیواره با اندازه گیری گیج نیز بیان می شود.

تفاوت تیوب و لوله در شکل مقطع

  • مقطع لوله همواره گرد است.
  • مقطع تیوب می تواند به اشکال گرد، مستطیل، مربع یا بیضی باشد.

سایز قابل تولید

  • لوله ها تا ابعاد بالا، 80 اینچ و بیشتر قابل تولید هستند.
  • سایز عمومی تیوب ها کمتر از لوله است (تا 5 اینچ)، سایزهای بزرگتر اغلب تیوب های فولادی برای کاربردهای مکانیکی هستند.

تلورانس (میزان صافی، دقت ابعادی، گرد بودن، و غیره)

  • بیشتر لوله ها دقت ابعادی بالایی ندارند، اما میزان انحرافشان در حد قابل قبول است. داشتن سطح کاملا صاف دغدغه اصلی در تولید لوله ها نیست.
  • تیوب های فولادی با دقت ابعادی بسیار بالا تولید می شوند. تیوب ها در طول فرآیند ساخت تحت چندین مرحله بررسی کیفیت ابعادی مانند صافی، گرد بودن، ضخامت دیواره و سطح قرار می گیرند. داشتن سطحس صاف یک دغدغه عمده برای تیوب ها است.

فرایند تولید

  • معمولا لوله ها در تیراژ بالا و توسط فرآیندهای مکانیزه تولید می شوند. برای نمونه کارخانه های لوله سازی به طور مداوم لوله تولید می‌کنند و به سراسر جهان صادر می‌کنند.
  • ساخت تیوب ها فرایندی طولانی تر و دشوار تر است.

تفاوت تیوب و لوله در قیمت

  • قیمت هر تن لوله فولادی پایین تر از تیوب فولادی است.
  • قیمت بالای تیوب ها به دلیل بهره وری کمتر کارخانه ها در ساعت و به دلیل الزامات سخت گیرانه تر از نظر تلورانس و بازرسی بیشتر است.

ماده اولیه

  • طیف وسیعی از مواد اولیه برای تولید لوله در دسترس است. مانند فولاد کربنی، فولاد کم آلیاژ، فولاد زنگ نزن و آلیاژهای پایه نیکل
  • تیوب های فولادی اغلب از فولاد کربنی برای کاربردهای مکانیکی ساخته می شوند.

اتصالات انتهایی

  • متداول ترین نوع اتصالات نهایی لوله ها اریب دار یا مخروطی، ساده و رزوه دار است.
  • برای اتصال تیوب ها، اغلب انتهای رزوه ای و شیاردار تعبیه می شوند.

تفاوت تیوب و لوله در کاربرد

  • از لوله ها برای انتقال گازها یا مایعات استفاده می شود، از این رو دانستن ظرفیت آنها بسیار مهم است. شکل دایره ای لوله باعث می شود که فشار مایعی که از آن عبور می کند قابل کنترل باشد.
  • تیوب ها در کاربردهایی مانند دستگاه های پزشکی که نیاز به ابعاد دقیق دارند استفاده می شوند. همچنین از تیوب ها در بویلرها و مبدل های حرارتی دما بالا و حساس نیز استفاده می شود. قطر خارجی تیوب ها پارامتر بسیار مهمی است زیرا نشان دهنده میزان استقامت و پایداری آنها است.

خرید انواع لوله

مجموعه پردیس فولاد با نزدیک به چهار دهه حضور تاثیر گذار در صنایع فولاد کشور، امکان خرید انواع لوله مانیسمان، استیل، آلیاژی، لوله حرارتی ، برودتی، لوله آتشخوار و استنلس را برای مشتریان فراهم کرده است. اگر قصد مشاوره یا خرید انواع لوله را دارید با ما تماس بگیرید. مهندسان و کارشناسان مجموعه آماده پاسخ گویی به کلیه سوالات و دادن مشاوره رایگان به شما مشتریان عزیز هستند. همچنین شما را در جریان قیمت روز انواع لوله قرار می دهند.

 

 

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × سه =

Call Now Buttonاستعلام قیمت تلفنی