logo-pardisfoolad

لوله داربستی چیست و قطر لوله داربست

لوله داربستی چیست و قطر لوله داربست

لوله های داربستی ، لوله‌های فولادی هستند که بر خلاف بیشتر لوله‌ها هیچ‌ ماده‌ای از آن‌ها عبور نمی‌کند و اغلب جهت ایجاد امنیت و پشتیبانی، در ساخت‌وساز استفاده می‌شوند. قطعا در سازه‌های در حال ساخت و ساختما‌ن‌های نیمه‌کاره این سیستم فلزی را دیده‌اید؛ لوله‌هایی که از طریق بست‌ها و اتصالاتی به هم متصل شده و این امکان را به کارگران می‌دهند که با بالا رفتن از این سازه‌ها و ایستادن روی سکوها، به سطوح بالایی ساختمان دسترسی داشته باشند. لوله های داربستی در قطر ها و ضخامت‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند و کاربرد آن‌ها فقط به ساخت داربستی ختم نمی‌شود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا شما را کاربرد و مزایای لوله داربستی و قطر لوله داربست و مشخصات فنی آن آشنا کنیم.

لوله داربستی چیست ؟

لوله های داربستی ، لوله‌هایی فولادی با ضخامت‌ها و قطر های مشخصی هستند که قطب اصلی سیستم داربست محسوب می‌شوند. این لوله‌ها از قدرت و استحکام بالایی برخوردار هستند زیرا جان و امنیت کارگران ساختمان در گرو مقاومت این مقاطع فولادی است.

لوله داربستی از انواع لوله سیاه محسوب می‌شود که دارای طول‌های متفاوتی است. از این رو می‌توان دریافت که ساختار داربست می‌تواند متناسب با یک کار خاص سفارشی شود. این لوله‌های فولادی با استفاده از پیچ و مهره‌های مقاومی به هم متصل می‌شوند و بسته به کاربرد مورد نظر، می‌توانند از نظر اندازه و عملکرد نیز متفاوت باشند.

لوله داربستی چیست ؟

جنس لوله داربستی از چیست ؟

  • لوله داربستی فولادی
  • لوله داربستی آلومینومی
  • لوله داربستی کامپوزیتی

جنس لوله های داربستی اغلب از فولاد است اما در انواع آلومینیوم و کامپوزیت نیز تولید می‌شوند. بدیهی است که لوله های داربستی فولادی سنگین‌تر و مقاوم‎تر هستند. لوله‌های آلومینومی نسبت به نوع فولادی سبک‌تر هستند، به همین دلیل وزن کمتری را می‌توانند تحمل کنند. لوله داربستی در جنس کامپوزیتی تولید کمتری دارد و هزینه خرید آن نیز نسبت به نوع فولادی و آلومینیومی نیز بالا است. لوله داربستی کامپوزیتی کاربردهای کمتری داشته و نسبت به دو نوع دیگر در موارد محدودی استفاده می‌شود.

جنس لوله داربستی از چیست ؟

کاربرد لوله داربستی چیست ؟

لوله های داربست به دلیل مقرون به صرفه بودن، محکم و ایمن بودن، برای ایجاد سازه‌های پشتیبانی در کارهای ساختمانی ایده‌آل هستند. از این رو کاربرد این لوله‌ها اغلب در پروژه‌های بزرگ و مرتفع است.

اما استفاده از لوله‌های داربست فقط در پروژه‌های ساخت‌وساز و عمرانی خلاصه نمی‌شود بلکه کاربری‌های دیگری نیز در موارد مختلف دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • پالایشگاه‌ها

در نقاطی از پالایشگاه‌ها که نیاز به پشتیبانی دارند، مهندسان برای جلوگیری از خطرات و فعالیت در این نقاط، برخی سازه‌های نفتی و گازی موجود در آن‌جا را مجهز به داربست می‌کنند تا هم کارایی بهتری داشته باشد و هم به راندمان بیشتری دست پیدا کنند.

  • تولید برق

بسیاری از نیروگاه‎های هسته‌ای جهت تامین امنیت سازه‌ها و پیمانکاران خود از داربست ‌ها و لوله ‌های داربستی استفاده می‌کنند تا در کاهش سرعت پروژه با مشکل مواجه نشوند.

  • فعالیت‌های دریایی

دکل‌های دریایی حفاری نفت، گاهی نیاز به تعمیر و تمیزکاری دارند که برای این کار می‌توان از لوله های داربست استفاده کرد. همچنین در هنگام راه‌اندازی این دکل‌های نفتی نیز از سیستم داربست استفاده خواهد شد.

  • پل‌سازی

در پروژه های عمرانی علاوه بر ساختمان، پل‌سازی نیز نیاز به داربست دارد. در نقاط مختلفی که مهندسان شروع به ساخت پل می‌کنند نیاز به یک سازه زیرساختی محکم و مطمئن است که بهترین گزینه در این مورد، لوله‌های داربستی می‌باشند.

  • برق‌کاری

سازه‌های الکتریکی زیادی هستند که برق‌کاران برای تعمیر و راه‌اندازی آن‌ها نیاز به تکیه‌گاه محکم و مقاومی دارند. از این رو در چنین پروژه‌هایی از لوله داربستی فولادی استفاده می‌شود.

  • کشتی‌سازی

لوله های داربست در ساخت بدنه و سازه‌های داخل کشتی نیز به کار گرفته می‌شوند.

همچنین علاوه بر مواردی که ذکر شد از لوله های داربستی برای جایگاه تماشاچیان در استادیوم‌ها و سالن‌های ورزشی، سازه‌های پلکانی، ترمیم ساختمان‌ها و آثار باستانی نیز استفاده می‌شوند.

کاربرد لوله داربستی چیست ؟

مزایای لوله داربستی چیست ؟

همانطور که گفتیم از این نوع لوله‌ها در موارد گوناگونی استفاده خواهد شد و کاربردهای متفاوتی در سایزها و قطرهای مختلف دارند. اما مهم‌ترین مزیت لوله های داربستی استفاده از آن‌ها جهت حفظ امنیت پروژه و کارگران است. همچنین با توجه به کاربری‌های گوناگونی که لوله‌های داربستی دارند، سازگاری آن‌ها در مقابل تغییرات جوی بسیار بالا است.

اما این نوع لوله‌ها دارای مزایا و محبوبیت بیشتری هستند که باعث افزایش و تقاضا و کاربرد آن‌ها شده است. از این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مونتاژ راحت
  2. انعطاف‌پذیری بالا
  3. مقرون‌به‌صرفه بودن
  4. نصب و جداسازی ساده
  5. دوام، ماندگاری و استحکام بالا
  6. سبکی، قابلیت جابجایی و انتقال آسان
  7. جنس مرغوب متریال به کار رفته در آن
  8. پشتیبانی و نگهداری بارهای بسیار سنگین
  9. ایجاد ترکیب‌بندی مورب در ساختار داربست که باعث ایجاد ایمنی بیشتر می‌شود

قطر لوله داربست

لوله‌های داربستی ، مشخصات، ابعاد، وزن و قطرهای مختلفی دارند. درصورتی که می‌خواهید از لوله های داربست در کاربری‌های متفاوت استفاده کنید، باید اطلاعات کافی در مورد قطر آن‌ها داشته باشید تا بدانید هر کدام از این لوله‌ها با قطر مشخص در کجا کاربرد دارد. قطر رایج لوله داربستی1 و ½  اینچ  است که به آن لوله داربستی 5 سانت یا 48 میل هم گفته می‌شود؛ این نوع لوله معروف‌ترین سایز لوله داربستی در بازار است.

درواقع می‌توان گفت لوله های داربست 3 تا 6 متر طول دارند. این لوله‌ها در دو نوع سبک و سنگین و برای شرایط وزنی متفاوت ساخته ‌شده‌اند. سایز استاندارد این محصول دارای قطر خارجی ۴۸.۳ میلی‌متر و ضخامت دیواره 2، 2.3، 2.5، 2.8 و 3 میلی متر است. لوله داربستی با ضخامت 3 از پرمصرف‌ترین نوع این لوله‌ها می‌باشد.

اجزای اصلی تشکیل‌دهنده داربست

اجزای اصلی داربست‌‌ها شامل:

  • لوله‌های سراسری داربست

این لوله‌ها بنای اصلی داربست را تشکیل می‌دهند که به صورت افقی بر قسمت‌های زیرین داربست قرار می‌گیرند و اسکلت اصلی آن را می‌سازند.

  • ستون داربست

این قسمت از لوله‌های داربست به صورت عمودی قرار می‌گیرند و نسبت به لوله‌های سراسری طول کمتری دارند.

  • لوله‌های تکیه‌گاه

لوله‌های تکیه‌گاه به لوله‌های زیرتخته‌ای نیز معروف هستند. این لوله‌های همانطور که می‌توان حدس زد به صورت افقی در داربست قرار می‌گیرند و جای گذاشتن تخته یا ایستادن افراد است.

  • لوله‌های قطری

این لوله‌ها به صورت قطری و مورب در اسکلت داربست‌ها نصب می‌شوند و وظیفه حفظ تعادل اسکلت داربست را بر عهده دارند. نصب این لوله‌ها باعث استحکام بیش‌تر داربست شده و ایمنی را نیر چند برابر می‌کند.

در اجرای لوله داربست چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

در اجرای لوله داربست چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

ساخت و نصب داربست و اجرای آن اهمیت بسیاری دارد زیرا مستقیم به ایمنی افراد مرتبط است. بنابراین توصیه می‌شود نکات زیر را در هنگام اجرای داربست مد نظر قرار دهید:

  • در صورت کم بودن ارتفاع ساختمان، از لوله‌های کوتاه و سبک استفاده کنید.
  • در ساختمان‌های مرتفع و بلند از لوله داربست با قطر 5 سانتی‌متری و ضخامت حدود 4 میلی‌متر استفاده کنید.
  • در هنگام اجرا باید تمام نکات ایمنی مانند استفاده از کفش‌های غیر لغزنده، کمربند و کلاه ایمنی را فراموش نکنید.
  • تخته‌هایداربست باید با استفاده از طناب یا تسمه کاملا به یکدیگر متصل شوند تا استحکام و امنیت کافی فراهم شود.
  • از آنجایی که جنس داربست فلزی است، به‌راحتی جریان الکتریسیته را منتقل می‌کند، بنابراین هنگام نصب آن باید فاصله ایمنی از خطوط انتقال برق حفظ شود.

جمع‌بندی

طی مقاله فوق دریافتیم که لوله‌های داربستی که اغلب از جنس فولاد ساخته شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند، بیشتر در پروژه‌های ساخت‌وساز از جمله پل‌سازی، ساختمان‌سازی، کشتی‌سازی و… به عنوان تکیه‌گاه و محافظ سازه و افراد کاربر دارند. متدوال‌ترین نوع لوله داربستی با قطر 48 میل در بازار عرضه می‌شود اما شما باید هنگام خرید این لوله به محل مورد استفاده، جنس و سایز آن توجه داشته باشید تا ایمنی کافی را برای شما فراهم کرده و متناسب و با نیاز شما باشد.

در این مقاله در مورد اجزای تشکیل‌دهنده داربست و نکاتی که در اجرای آن باید رعایت کرد را شرح دادیم، با مطالعه این مقاله و کسب اطلاعات کافی، برای خرید و سفارش لوله داربست در قطر های مختلف می‌توانید با ما در پردیس فولاد از طریق شماره 66657179021 در تماس باشید. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتری در خصوص مشخصات و قیمت لوله داربستی داشتید، می‌توانید از مشاوره رایگان کارشناسان ما نیز بهره‌مند شوید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 2 =

Call Now Buttonاستعلام قیمت تلفنی