logo-pardisfoolad

جوشکاری لب به لب (Butt welding) چیست؟

جوشکاری لب به لب (Butt welding) چیست؟

شما برای جوشکاری مقاطع فولادی از چه روش هایی استفاده می کنید؟ آیا تاکنون از جوشکاری لب به لب برای اتصال مقاطع استفاده کرده اید؟ جوش لب به لب یکی از ساده ترین و متنوع ترین نوع اتصالات جوش است. این نوع جوشکاری اصول و قواعد خاصی دارد و از انواع مختلفی تشکیل شده است. جوش لب به لب برای اتصال انواع لوله ها، فلنج ها، شیرها و سایر تجهیزات به کار می رود. در این مقاله به کلیه نکاتی که در مورد جوشکاری لب به لب باید بدانید اشاره شده است. اگر قصد استفاده از این نوع نحوه اتصال را دارید، پیشنهاد می کنیم 5 دقیقه از وقتتان را به مطالعه این مقاله بپردازید.

نحوه انجام جوشکاری لب به لب

در جوشکاری لب به لب (butt welding) صفحاتی که قرار است جوشکاری شوند به موازات یکدیگر و در یک خط قرار می گیرند. این نوع جوشکاری یک تکنیک اقتصادی و قابل اعتماد برای اتصال دادن قطعات بدون هیچ اجزای اضافی است. جوش لب به لب معمولا در مواردی نظیر خطوط لوله کشی طولانی یا زیرزمینی استفاده می شود که لوله ها نیاز به مونتاژ یا تعویض ندارد.

جوشکاری لب به لب اغلب برای اتصال لوله های پلی پروپیلینی و پلی اتیلن و بدون درز مورداستفاده قرار می گیرد. در این نوع جوشکاری در ابتدا دو قطعه موردنظر به صورت هم زمان گرم می شوند و در فرآیندی کنترل شده به یکدیگر فشرده و متصل می شوند. در مرحله بعدی این نوع جوشکاری پس از سرد کردن این دو قطعه یک اتصال دائمی ایجاد می شود. جوشکاری co2 نیز میتواند برای شما مفید باشد.

انواع جوش لب به لب

جوشکاری لب به لب به روش های مختلفی انجام می شود. مراحل انجام جوش در هر یک از این روش ها متفاوت بوده و هر کدام برای قطعات مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد.

جوش لب به لب تخت

جوش لب به لب تخت برای جوشکاری صفحات تا ضخامت 6 میلی متر مورداستفاده قرار می گیرد. در این نوع جوشکاری لبه ها کمی از هم فاصله دارند تا ماده مذاب وارد ضخامت فولاد شود.

جوش لب به لب تخت

جوش لب به لب جناغی (Vشکل) یک طرفه

جوشکاری لب به لب جناغی یک طرفه معمولا برای صفحات تا ضخامت 16 میلی متر کاربرد دارد. این نوع جوش در فلزاتی که فقط از یک طرف دسترسی وجود دارد مورداستفاده قرار می گیرد.

جوش لب به لب جناغی (Vشکل) دوطرفه

جوش لب به لب جناغی دوطرفه صفحه با ضخامت 12 میلی متر و بیشتر کاربرد دارد. این نوع جوش لب به لب زمانی که جوشکاری از هر دو طرف قابل اجرا باشد استفاده می شود. جوشکاری لب به لب جناغی دوطرفه نسبت به نوع یک طرفه روی فولادی با ضخامت یکسان امکان جوشکاری سریع تر و صرفه جویی بیشتری در الکترود دارد.

جوشکاری لب به لب با مواد پشت بند

در برخی موارد هنگام جوشکاری لب به لب تخت یا جناغی یک طرفه امکان جوش دادن از هر دو طرف وجود ندارد. در چنین شرایطی برای اطمینان از ذوب کامل، از میله پشت بند استفاده می کنند. به این نوع جوشکاری، جوش لب به لب با مواد پشت بند گفته می شود.

جوشکاری U شکل یک طرفه لب به لب

جوشکاری لب به لب U شکل یک طرفه در صفحات ضخیم به عنوان جایگزین جوش لب به لب جناغی یک طرفه مورداستفاده قرار می گیرد. کاربرد این نوع اتصال برای قطعاتی با ضخامت بیش از 40 میلی متر است. این نوع جوشکاری سرعت بسیار بالایی دارد و نسبت به اتصال جناغی یک طرفه به جوش کمتری نیاز دارد. در جوشکاری U شکل یک طرفه لب به لب به دلیل انقباض کمتر، تمایل به اعوجاج نیز کمتر می شود.

جوشکاری U شکل یک طرفه لب به لب

جوشکاری U شکل دوطرفه لب به لب

جوشکاری لب به لب U شکل دوطرفه به فلز جوش کمتری نیاز است و نسبت به اتصال U شکل یک طرفه نیز باعث اعوجاج کم تری می شود. این نوع جوشکاری برای صفحات ضخیم که از هر دو طرف قابل دسترسی است مورد استفاده قرار می گیرد.

جوشکاری لب به لب افقی

در جوشکاری لب به لب افقی، بخش پایینی تقریبا تا 15 درجه و عضو بالایی 45 درجه شیب دار شده است، دراین صورت زاویه شیار 60 درجه ایجاد می شود. این نوع جوش لب به لب یک برآمدگی روی قطعه پایینی (دارای زاویه 15 درجه) ایجاد می کند که تمایل دارد فلز مذاب را حفظ کند. برای مطالعه بیشتر جوش آرگون یا جوش TIG را بخوانید.

نکاتی که در جوشکاری لب به لب باید به آن ها توجه کرد!

در ادامه نکاتی درباره جوشکاری لب به لب یا بات فیوژن شرح داده شده است:

  • اولین پاس در جوش لب به لب باید با الکترود با قطر کمتر از 4 میلی متر انجام شود.
  • جوش های جناغی یک طرفه، U شکل یک طرفه و جوشکاری لب به لب تخت باید پشت بندی در قسمت زیرین اتصال داشته باشند؛ درغیراین صورت ممکن است 50 درصد از تنش کاری مجاز اتصال کسر شود.
  • قبل از ادامه کار در قسمت زیرین جوش، لازم است این قسمت پشت برداری یا سنگ زنی شود.
  • جوش کاری لب به لب باید تاحد معینی با جوش سرریز شود تا از سطحِ صفحه بالاتر بیاید. البته باید از تقویت بیش ازحد اجتناب کرد.
  • در جوشکاری لب به لب چند پاسه، باید قبل از شروع پاس بعدی (خصوصا پس از اولین پاس) همه سرباره ها و فلزات اضافه جوش برداشته شود. اهمیت این موضوع بعد از اولین پاس به این دلیل است که معمولا گوشه های تیزی ایجاد می کند که در پاس های بعدی امکان برطرف کردن آن وجود ندارد.
  • الکترودهای بزرگ تر از 4 میلی متر معمولا برای جوش های لب به لب عمودی یا بالای سر استفاده نمی شوند.

نکاتی که در جوشکاری لب به لب باید به آن ها توجه کرد!

انواع اتصالات جوشی لب به لب در پردیس فولاد

در این مقاله در مورد جوشکاری لب به لب و انواع آن صحبت کردیم. اکنون دانستیم که جوش لب به لب (butt welding) یکی از کاربردی ترین روشهای جوشکاری و اتصال لوله در جهان محسوب می شود. چناچه جوشکاری لب به لب به درستی و طبق استاندارد بین المللی انجام گیرد، محل جوش قوی تر و محکم تر از خود قطعه یا لوله خواهد شد.

شما می توانید انواع اتصالات جوش لب به لب را از پردیس فولاد تهیه کرده و صفحه یا لوله مورد نظرتان را به راحتی جوشکاری کنید. همچنین اگر تمایل داشتید معرفی کامل روش های جوش را بخوانید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 + 18 =

Call Now Buttonاستعلام قیمت تلفنی